Marley – Få en nabovennlig og rolig hund

Martin Clemetsen slet med sin utagerende staffordshire bullterrier, som ikke kunne være alene hjemme uten å få naboklager. Et besøk fra Norsk Hundehvisker endret alt.

En ulydig hund som utagerer i møter med andre hunder kan være fortvilende for en hundeeier. Når hver luftetur blir en stressende og oppkavet opplevelse, forsvinner mye av gleden ved å ha hund, og det er dessverre et svært vanlig problem blant hundeeiere.

Martin Clemetsen er en av dem som hadde et utmattende liv med hund. Marley, hans staffordshire bullterrier, gikk dårlig med andre hunder, spesielt hannhunder, og var generelt vill, hoppet og småbet. Frustrasjonen ble etter hvert så stor at de tilkalte hjelp. Resultat: Et nytt liv.

– Vi hadde et veldig bra møte med Norsk Hundehvisker. De var veldig flinke til å forklare og få oss til å skjønne hvordan vi skulle behandle bikkja for at han skulle høre på oss. Den ene av dem gikk avgårde med Marley og kom tilbake etter fem minutter, og da var det en annen hund! Og så forklarte de oss hvordan vi skulle gjøre det, og vi trente på det til det satt.

Det utrolige er at det overhodet ikke tar lang tid å snu hundeadferd. Når hundehviskerne gjør det kan det faktisk gå på minutter, men det tar heller ikke lang tid for en vanlig person å lære metodene som forandrer hundens adferd totalt.

– Hundehviskerne var her i vel to timer totalt. Jeg var litt sjokka selv over hvor bra det gikk. Jeg hadde absolutt ikke trodd det skulle være så effektivt. Det var bare et forsøk i mine øyne. Jeg trodde ikke de skulle klare det. Vi hadde vært på forskjellige valpekurs og sånn da Marley var yngre og prøvd å opprettholde det, men det har ikke fungert i det hele tatt. Eller – det funker når jeg går med godbiten i hånda, men uten godbit bryr han seg ikke om hva jeg sier lenger. Det er ikke det samme som det disse gutta driver med i det hele tatt.

Lærer hunden folkeskikk

Norsk Hundehvisker har selv utviklet metodene sine over mange år, og de har til dags dato hjulpet samtlige hunder og deres eiere som har kommet til dem – over 2000 så langt! Det finnes ikke et problem som er for vanskelig, og de har hjulpet alt fra aggressive hønsejegere til stridslystne alfahanner til skuddredde jakthunder. Men hovedsakelig er det ”vanlige” hundeeiere med ”vanlige” problemer som oppsøker dem.

– Stort sett ønsker folk bare en hund som fungerer godt i hverdagen, sier Thomas Eliassen i Norsk Hundehvisker.

– De vanlige problemene som utagering i møte med andre hunder, bjeffing på døra og generell vilter oppførsel, gjør det slitsomt å ha hund og kan ta bort mye av gleden ved det. Det er dette vi kan hjelpe med. Vi lærer hunden ”folkeskikk” slik at den fungerer i hverdagen.

Norsk Hundehvisker har selv over mange år utarbeidet Sonetrening, som er en filosofi basert på observasjoner av hundens eget språk, med teknikker som består av kroppsspråk og enkle kommandoer.

– Med våre metoder får du en hund som går pent i bånd og som ikke utagerer når den møter andre mennesker eller hunder. Du blir den trygge lederen som hunden ser til når den er usikker. Og det er det viktigste for en hund. Den ønsker en hånd å holde i selv om den er stor.

Enkel egentrening

Når Norsk Hundehvisker kommer på hjemmebesøk, tar de alltid med seg sine egne hunder slik at kundene får testet metodene med hunden sin i møte med andre i praksis og – ikke minst – for å få se resultatene med egne øyne.

– Det var veldig fint å få se at det funka. Vi holdt på utenfor blokka, og da kom også tilfeldigvis Marleys virkelige fiender i nabolaget forbi mens han var løs – og han brydde seg ikke en gang. Det var ganske rått å se på!

Martin syntes selv det var enkelt å få dreisen på metodene når han fikk det forklart. Han hadde hørt om teknikken før, men ikke fått det til.

– Når de viste oss med hunden vår at det faktisk går an, og forklarte det godt for oss, så tok i hvert fall vi det med en gang. Det var veldig fint og veldig enkelt, og bare man opprettholder opplegget deres, fungerer det veldig bra. Jeg har ikke vært verdensmester i å følge opp på dette – jeg holdt på ganske intenst de første to ukene, så ble det sjeldnere og sjeldnere, men da var han blitt så flink at det var ikke noe problem lenger. Nå trener jeg egentlig sjelden med ham, men han kan fortsatt være sammen med andre hunder, han går pent i bånd og hører på meg hele tiden, og han ser ikke ut til å falle tilbake til gamle vaner. Han kan ikke gå løs, men ellers funker han hundre ganger bedre enn før. Han er blitt en helt annen hund.

Naboglede

Og Marleys utrolig forvandling har ikke gått upåaktet hen blant nabolagets hundeeiere.

– Folk lurte jo fælt på hva som skjedde i begynnelsen når jeg kunne gå forbi dem med løs langline uten at Marley gadd å bry seg om de andre hundene. Da var de ganske sjokka. Det var flere som lurte på hvor jeg hadde fått til det, så jeg har tipset flere i nabolaget om Jeg kunne spart seg for mye stress og frustrasjon hvis jeg hadde kontaktet dem før.

Og det er flere naboer som kan sende en takk til Norsk Hundehvisker.

– Det var mye problemer med bråk også – han bjeffet mye når han var alene hjemme. Vi kunne ikke dra ut på kvelden uten at det ble klager fra naboer. Da blir det litt stressende. Hver gang du er ute, tenker du på at du må komme deg hjem. Det er ikke bra. Det er sånne ting som hemmet meg. Og selvfølgelig dette med at han ute på tur ikke kunne hilse på noen hunder. På jobben har han også tatt for seg et par andre hunder og ristet dem godt – det gjør han ikke lenger. Og han bjeffer aldri. Han kan være alene når som helst. Det er aldri noe problem. Jeg har noen ganske fornøyde naboer etter at Norsk Hundehvisker var på besøk.