Ella – Slutt på bjeffingen

Å få hunder til å slutte med bjeffing på biler, mennesker og andre hunder er én ting. Men hva gjør du hvis hunden din utagerer mot kajakker og andre båter?

– «Det er nesten som et trylleslag!»

Kristin Michelsen snakker om forvandlingen i gjeterhunden Ella, en flott og kjærlig tispe som fylte åtte år på julaften. Ella var alltid en engel på tur i bånd, men ble etter hvert stadig mer gneldrete fra utsiktsposten i vinduet hjemme og når hun var løs ute. Kjærkomne dager på hytta i Risør ble etter hvert en påkjenning på grunn av Ellas ekstreme og enerverende behov for å varsle ved det minste tegn til aktivitet.

– Jeg pleide å gå og grue meg til sommerferien. Vi har en tomt ved sjøen der hun kan være løs hele tiden, og hun har det så fint der. Men når hun da bjeffet hver gang hun så et eller annet og skulle gjete kajakker, motorbåter og alt som kom forbi … Og hun bjeffet ikke to ganger – hun bjeffet lenge. Det er jo plagsomt. Det er ikke morsomt å våkne opp til en hund som bjeffer eller å høre på bjeffing en sen ettermiddag når man har lyst til å slappe av.

Enkel løsning

Trylleslaget var kun en telefon unna.

– Vi hørte om noen som hadde hatt en hund som bjeffet, som hadde fått hjelp av Norsk Hundehvisker. Derfor tok vi kontakt. Da jeg ringte dem og spurte om det var for sent å komme med en kjær dame på syv år, svarte de: ”Det er aldri for sent!”

Norsk Hundehvisker har nemlig som policy: ”Alle raser – alle aldre”. De har over mange år utarbeidet metoden Sonetrening som fungerer uansett utgangpunkt. Om hunden er liten eller stor, ung eller gammel. Om det gjelder slitsom hverdagsirritasjon eller ustyrlig utagering. Alt kan løses.

Metoden er basert på observasjoner av hundenes eget språk, med teknikker som består av kroppsspråk og enkle kommandoer, og stammer fra et ganske enkelt premiss:

Hunder er flokkdyr og trenger – og trives best med – en leder, sier Thomas Eliassen i Norsk Hundehvisker.

Hvis du ikke står frem som en tydelig leder, vil hunden din anta at det er den som er sjefen og dermed at det er den som har ansvar for å forsvare dere mot alt og alle. Det er der bjeffingen kommer fra. Når du fremstår som en rolig og trygg leder, vil hunden din respektere deg og forstå dine forventninger i en gitt situasjon. Da vil den forstå at den ikke behøver å passe på flokken, at det er din oppgave slik at den selv kan slappe av fordi du har kontroll på situasjonen. Resultatet er en mer harmonisk hund som ikke utagerer i møter med andre mennesker og hunder.

Hjemmebesøk

Norsk Hundehvisker holder hyppige kurs I Oslo og på Østlandet, men de tilbyr også å komme hjem til deg på privat konsultasjon hvis du ønsker det. De besøkte ekteparet Michelsen og Ella på hjemmebane.

– Det var en fantastisk opplevelse. Da de kom forklarte de oss veldig godt prinsippet de bruker, og det knakk en kode for oss. De gikk med Ella først og viste oss hvordan vi skulle øve med henne. De forklarte viktigheten av at hun skal gå bak kneet, at vi bare skal gi et lite rykk for å at hun skal skjønne at hun skulle gå bak, at det er vi som skal gå foran og lede flokken. Og så fikk både mannen min, Einar, og jeg gå med henne og prøve oss.

Kristin ler.

– Vi følte oss kjempeklønete i starten. Og Ella var litt dramaqueen til å begynne med. Men som de sa – hun er vant til å ville være leder, så det er en liten nøtt å knekke for henne også.

De fikk erfare at sonetrening fungerer like godt inne som ute.

– Hvis det var et problem inne, lærte vi at man skal ha en nullsone vi alltid skal ta henne med bort til når hun gjør ting vi ikke vil at hun skulle gjøre. Alt sammen fungerte altså så fantastisk. Og når vi kom på hytta, var hun helt musestille! Det kom gjester på besøk som sa: ”Dere tuller med oss, dere må ha lånt et av søsknene hennes.” Hun virker generelt veldig mye roligere også. Vi er superimponerte.

Trening for nytt liv

Metodene til Norsk Hundehvisker er enkle, men man må være villig til å trene med hunden sin.

– Det tok ikke lang tid før vi klarte det selv, sier Kristin.

– Ella kapitulerte raskt da vi nappet litt i båndet de første gangene. Da er det tydelig at hun egentlig trives med å slippe å passe på flokken. Men du må gjennomføre det. Vi merker det når vi ikke er like flinke til å trene. Men nå har vi verktøyene, så vi vet akkurat hva som skal til.

Det er dog absolutt verdt tiden det tar, ifølge Kristin, siden livet deres har blitt merkbart enklere på så mange områder. Ikke minst kan de inkludere Ella i flere hyggelige ting som var håpløst før.

– Vi har en årlig tur på fjellet med en vennegjeng, og da har vi ikke tatt henne med. Vi har prøvd, for de har en stor inngjerdet tomt der hun kan være løs, men da bjeffet hun bare. Så vi måtte ha hundepass til henne fordi vi skulle på fjelltur med venner og andre hunder – det er jo helt tullete. Nå skjønner hun at hun ikke behøver å fly rundt og bjeffe og passe på – hun forstår at det er vår jobb. Så for oss har det virkelig vært til fantastisk hjelp.