Få en rolig og lykkelig hund

Vandrer hunden din mye rundt hjemme? Har den vanskeligheter med å legge seg ned og slappe av? Sliter du kanskje med at den bjeffer mye, biter og tygger i ting? “Jokker” hunden på gjenstander, hunder, eller mennesker? Hvis du kjenner igjen noen av disse punktene er hunden mest sannsynlig stresset.

I dagens samfunn er de fleste av oss veldig opptatt av at vi må aktivisere hundene våre. Vi finner stadig på nye aktiviteter for å stimulere dem, både fysisk og mentalt. På sosiale medier finner vi den ene gruppen etter den andre som handler om nettopp dette, og vi legger stadig ut spørsmål om hvordan vi kan aktivisere hundene mer, eller bedre. At hundeeiere ønsker å aktivisere hunden sin fysisk og mentalt er selvsagt veldig bra! Hunder som ikke får det de behøver av stimuli lever ikke gode liv, og de utvikler ofte problemadferd. Men i alt fokuset på aktivisering av hundene våre er en vel så viktig del av treningen rolig hund-trening. Vi pleier å si at dagens hunder er født uten “av-knapp”. Dette betyr at vi må lære hundene våre verdien av å skru av. Vi må lære dem at det går an å slappe av, og at ro lønner seg.

Når vi snakker om stress hos hunder skiller vi mellom positivt og negativt stress. Positivt stress er for eksempel energien i trening på tur og i lek. Som hos oss mennesker produserer hundens kropp adrenalin i denne typen situasjoner. I kontrollerte mengder er dette sunt for hunden. Denne typen aktivitet utløser blant annet også seratonin og dopamin hos hunden. Disse stoffene har mange positive ringvirkninger – altså positivt stress. Kortvarig frigjøring av adrenalin i kroppen er bra. Om dette derimot vedvarer over tid er vi over på det vi kaller negativt stress, det kan gjøre at hunden utagerer mot andre hunder eller mennesker, drar i båndet eller oppfører seg med overdrevet reaksjonsmønster.

4 tips for å få en roligere hund:

1) Når du kommer hjem fra tur med hunden din, følg hunden din til sin egen plass å ta av bånd og utstyr der. Hunden behøver ikke å bli liggende der. Gjør dette til en vane. Hunden din kan gjerne ha flere faste sovesteder, men velg en plass hvor du gjør denne øvelsen daglig. Dette vil føre til at hunden kjenner dette som sin tryggeste plass. Dette er basert på hva en tispe gjør med egne valper når de har vært på tur. Dette skaper en helt instinktiv ro hos hunden din.

2) Ikke lek med pipeleker inne (snorkende griser, pinner med lyd osv.)

3) Lag faste rutiner for hunden din. Rutiner er hundens beste venn.

4) Slutt å prat med baby stemme inne til hunden din, det vil bare gire hunden opp. Spar det til du er i aktiv lek eller arbeid/trening med hunden din.

Så, om du ønsker en rolig hund er det viktig å ikke glemme betydningen av rolig hund. Trening i tillegg til aktivisering. Husk at hunden din også trenger å skru av og slappe av sammen med deg. Med tålmodighet og riktig trening kan du hjelpe din firbente venn med å finne balansen og roen.

Tags: