Riktig start for valpen



GI VALPEN DIN EN TRYGG START



På tross av hva mange sier så er det ikke vanskelig å ha hund, men det krever at man har tid og at man er konsekvent helt fra starten av. Det viktigste når en valp kommer i hus, er at den føler seg trygg, har faste rammer rundt hverdagen sin, og at den tidlig får en fast plass i huset der den kan få all ro og hvile som en valp behøver.

Når du skal kjøpe utstyr så kan du spørre din lokale dyrebutikk som kan gi gode råd til dette, men vær oppmerksom på at valpen ikke trenger allverdens leker og kosedyr til å begynne med.

 

Tips: For å gjøre treningen enklere burde man styre unna pipeleker fordi det girer valpen opp unødvendig og gjør det mer utfordrende å få trent riktig.

 

Vår erfaring tilsier at hvis familien er rolig rundt valpen, selv når man leker, får man mest sannsynlig en rolig hund.





Lars hos Norsk Hundehvisker besøkte Morgenklubben og snakket om valp. Hør på innslaget her.

Send forespørsel til Norsk Hundehvisker om valpekurs her



Ting å tenke på

Spør spesialister

Hvis du lurer på noe rundt hundehold er det smart å forhøre seg med personer som har spesialisert seg på det du er ute etter. Da får du ofte mer relevant og riktig informasjon enn på hobbyfora og lignende sider.

Treningsmetoder

Det finnes mange måter å trene hund på, så når hunden din blir eldre kan du gjøre deg et valg om hvilke behov du har når det kommer til å trene akkurat din hund.

Det viktigste er å ha en rolig hund da det øker gleden og gjør det lettere å kunne delta på varierte kurs med hvert sitt spesialfelt.

Husk: Du har ikke dårlig tid. Ta alt i valpens tempo, og bruk gjerne øvelsene under for en god start.

Ting å tenke på

Rollefordeling; hvem lufter, mater osv.

Finn valpens faste plass i hjemmet.

Sett gode matrutiner.

Sørg for feriepass i god tid.

Forsikring; hvilken er best for deg og din hund?

Skaff deg oversikt over din nærmeste dyrlege.

Lekekamerater

Finn andre hunder, som kan være et godt forbilde, som valpen din kan leke med. Valpen har godt av å ha 2-3 faste lekekamerater som den kan knytte seg til og utvikle sitt hundespråk sammen med.

Valpen din behøver ikke hilse på alle hunder og mennesker den møter. Det gjør det lettere å kontrollere hvem hunden din får hilse på når den vokser til.

Øvelser

Her er et utvalg oppgaver som du kan trene på med valpen din hjemme. Skulle du synes at noen av øvelsene er vanskelige å få til riktig kan du melde deg og valpen din opp på et valpekurs hos oss eller en hundeskole.

  • Valpen skal være minimum 12 uker før treningen kan starte
  • Husk at en valp fort blir sliten, det er derfor viktig med hyppige pauser i treningen. Norsk Hundehvisker anbefaler at man trener i 10-minutters intervaller.
  • Valpen kan få mer ut av treningen i rolige og kjente omgivelser som for eksempel hjemme.
  • Hvis valpen skulle utvikle et uønsket handlingsmønster som for eksempel biting, mataggresjon eller lignende, så kreves det øvelser tilpasset din hund, og da kan du kontakte Norsk Hundevisker for hjelp til dette.

valpivogn

Båndtrening

Når man skal sette bånd på valpen for første gang, er det viktig ikke å “stresse”, men ta seg god tid og gjøre valpen trygg. Hold en godbit foran halsbåndet og lokk hunden inn.

Viktig: Man må være konsekvent når man fester båndet (ikke nervøs), når man føler at tiden er riktig. Nøler du, så nøler hunden også.

 

Hvordan bruke bånd

Når man har satt kobbelet fast i halsbåndet, bruker man en godbit og rosende ord for å få valpen til å akklimatisere seg i forhold til båndet. Det er viktig å være tålmodig og ikke dra i båndet, det skal hele tiden være slakt. Når valpen har godtatt båndet, går man rolig rundt og får valpen til å følge etter seg. Korte intervaller.

 

Hvis valpen ikke vil gå

Får valpen panikk når den får båndet på seg (kaster seg rundt, hyler og skriker osv.), forholder man seg helt rolig og venter til “barnestrekene” har gitt seg. Så fortsetter man treningen. Setter hunden seg ned og nekter å gå, holder man frem en godbit og går sakte mens man lokker. Med en gang valpen gir deg et skritt eller to, premierer man med godbit og ros, så fortsetter man treningen.

Det er også viktig at man gir litt av seg selv og er engasjert slik at valpen ønsker å være med.

btrening



Sitt kommando

Man holder båndet i den ene hånden og en godbit i den andre, setter seg ned og fører godbiten over valpens hode. Når valpen er på vei til å sette seg ned, gir man kommandoen “sitt” og belønner valpen med godbiten. Det som er viktig her, er at man ikke overdriver bruken av ordet “sitt”, da dette til slutt vil bli bakgrunnsstøy.





Helsekryss

Husk

– Tren i korte intervaller

– Mer kos enn trening

– La valpen få sove i fred

– Valper trenger kroppskontakt



Kontakttrening

Når man trener kontakt, premierer man valpen når den ser på en.

Man øker kravene ettersom valpen blir flinkere, slik at valpen holder øyekontakten lenger for hver gang.

Fordelen med kontakt er at valpen får et naturlig forhold til å fokusere på blikket ditt, og det gir en bedre kjemi med valpen.



Bli-kommando

Man holder båndet i den ene hånden, signaliserer “bli” til hunden og går ett skritt fra. Når man ser at hunden blir sittende, går man tilbake og gir en godbit.

Øk avstanden etterhvert som hunden lykkes i oppgaven.



Innkalling

Dette gjøres på den vanlige måten. Man begynner på kort avstand (for eksempel fem meter) og øker avstanden etterhvert.

Man gir hunden “hit”-kommando gjentatte ganger (med måte).

Formelen er å rose hele veien når hunden nærmer seg. Når hunden kommer til deg, gir man ros og godbit samt fysisk kontakt.

Gjenta øvelsen til den sitter, men husk at det er viktig å ta pauser. Denne øvelsen kan også gjennomføres med bruk av langline.



Passering

Når man skal passere andre mennesker eller hunder, er det viktig å få oppmerksomheten til valpen sin, gjerne ved hjelp av godbit eller leke, og gjerne også stemmebruk. Begynn tidlig før passeringen skjer, slik at man får best mulig utgangspunkt.

Belønn valpen etter passering.

Dette er for at valpen skal lære seg å forholde seg til eier og ikke til forstyrrende elementer i nærheten.



Ro-trening

For at en valp skal lære seg å finne roen, er initiell fysisk kontakt viktig. Sett deg ned på huk og inviter valpen til deg, plukk den opp og hold den i ro med begge armene. Vent til valpen har slått seg til ro før du eventuelt klapper den slik at du belønner riktig reaksjon.



Lær valpen å leke

Det er viktig med fokus på ikke å øke aktivitetsnivået til valpen for mye. Lek skal ikke startes før valpen er rolig.

Bruk gjerne valpens favorittleke og få den engasjert nok til at den biter i leken. Vær med på leken med hele kroppen.

Lag en lyd for å avslutte leken, for eksempel ved å bruke ordet «slipp», og bli helt rolig i kroppen.

Vent så til valpen slipper – dette kan ta litt tid.

Med én gang den slipper, gjentar du fremdriften. Dette gjentas flere ganger, helt til valpen slipper raskt.



Håndtering av hund

Hva menes med fysisk kontakt?

Dette er ikke bare kos. Man må øve med valpen sin slik at den føler seg trygg i alle situasjoner. Da skal man ta på neglene, ørene, munnen, tuppen av halen osv. Jo mer valpen er vant til dette, jo “flinkere” er den hos dyrlegen, på utstillinger osv.

Når valpen spiser, er det viktig å røre i foret samt å ta skålen fra valpen og gi den tilbake. Med dette forhindrer man fremtidig matagressjon. Det er også en fin øvelse å ta på valpen mens den spiser.

Denne øvelsen kan også brukes på leker, godbiter osv.



Rutiner

Å ha faste rutiner for valpen gjør det lettere å kunne planlegge hverdagen.

 

De viktigste rutinene kan være å:

  • gi valpen mat til faste tider
  • sette tidspunkter for turer basert på fôrtidene
  • lufte valpen etter at den har sovet

 

Smarte tips:

  • Ta bort vannskålen ca. to timer før hunden skal sove for natten så man begrenser muligheten for at den tisser inne
  • La valpen selv gå til døra slik at den lærer hvor utgangen er



Send forespørsel om valpekurs her



Informasjon om hundehelse

Hundehelse



Normale verdier





Temperatur

37,5º– 39,2º

 

Hjertefrekvens og puls

Normal hjertefrekvens hos hunder i hvile er 70–120 slag per minutt. Små raser ligger noe høyere. Pulsen er lettest å kjenne på et stort blodkar som går på innsiden av låret opp mot lysken.

 

Respirasjon

Normal respirasjonsfrekvens hos hund i hvile er 18–34 per minutt.

 

Slimhinner

Slimhinner er vev som dekker kroppens indre flater. De synlige slimhinnene, som for eksempel i munnen, skal være rosa og fuktige. I tillegg ser man på kapillærfyllingstid. Dette gjøres ved å klemme på tannkjøttet slik at det blir hvitt for så å se hvor lang tid det tar før tannkjøttet blir rosa igjen. Hos en frisk hund tar det normalt under 2 sekunder.

Tenner





Hunden har melketenner akkurat som oss. De begynner å falle ut når hunden er ca. 4 måneder, og når hunden er 7 måneder, skal alle melketennene ha falt ut. Det er lurt å kontrollere at alle tennene har falt ut når hunden er 8–9 måneder gammel.

 

Melketenner som ikke faller ut, må trekkes. Det er vanlig at veterinæren kontrollerer tennene når man tar den årlige vaksinen. Behovet for tannrens varierer fra hund til hund, fra aldri til flere ganger i året. Det vanligste er én gang i året eller annenhvert år. Miniatyr- og smårasene er mer utsatte for tann- og tannkjøttsproblemer.

Ormekur





Spolorm er den vanligste innvollsormen hos hund i Norge. Bendelorm, hakeorm, med flere, forekommer også.

 

Valper smittes med spolorm fra morsmelken. De smittes selv om tispen har fått ormekur siden larver av spolorm som ligger latent i juret, ikke dør av ormekur. Det er vanlig at valpene blir behandlet av oppdretter når de er 2, 4, 6 og 8 uker gamle. Tispen bør behandles samtidig som valpene. I perioden når valpen er 2–6 måneder gammel, er det anbefalt å behandle hver 4–6. uke.

 

I Norge skal man sende inn avføringsprøve og påvise egg før hunden behandles. Denne regelen fungerer ikke så godt i praksis siden det ofte blir omstendelig og kostbart for eier. I praksis anbefales det å behandle voksne hunder mot spolorm 1–2 ganger årlig.







Vaksiner





Vaksine mot parvovirus

Gis til valper når de er 6–10 uker.

 

Vaksine mot parvovirus, valpesyke, smittsom leverbetennelse og kennelhoste.

Gis til valper når de er rundt 12 uker. Gjentas når hunden er 1 år gammel. Revaksinering hvert år mot kennelhoste, hvert 3. år mot de tre andre sykdommene.

 

Vaksine mot leptospirose

Anbefales til hunder som skal reise lengre enn til Sverige. Revaksineres 1–2 ganger årlig.

Flått





Flåtten er aktiv når det er over 5 grader om natten. På Østlandet tilsvarer dette fra mars til godt ute i oktober. Alle hunder i utsatte områder bør behandles. Flåtten i seg selv er ikke farlig, men kan overføre sykdommer som borreliose og babesiose i Norge. I varmere land er ehrlichiose også svært vanlig etter flåttbitt.

AD- og HD-røntgen





Hunden må være minst 12 måneder gammel ved HD-røntgen. De største rasene må være minst 18 måneder. Dette gjelder sankt bernhardshund, newfoundlandshund, leonberger, grand danois, bordeaux dogge, bullmastiff, engelsk mastiff, napolitansk mastiff, pyrennerhund, landseer og maremma.

 

For AD-røntgen må hunden være minst 12 måneder gammel, uansett rase.







Løpetid

 

Hva er løpetid?

Ordet løpetid brukes om brunst hos tispe. I løpetiden/brunsten øker mengden kjønnshormoner som gjør tispen mer villig til å parre seg. Mot slutten av løpetiden vil tispen få eggløsning og kan bli drektig dersom hun parrer seg.

 

Når får hunden sin første løpetid?

Den første løpetiden kommer når tispen blir kjønnsmoden, vanligvis mellom 6–15 måneders alder avhengig av rase. De minste rasene er gjerne først ute, mens de aller største rasene kan være opp mot 2 år før den første løpetiden kommer.

 

Hvor ofte har hunden løpetid?

De fleste tisper har løpetid 2 ganger i året (hver 6.–8. måned), men 1–3 ganger per år regnes som normalt.

 

Hvor lenge varer løpetiden?

Totalt varer en normal løpetid ca. 3 uker.

 

Hvordan merker jeg at tispen har løpetid?

Det første eier observerer er som regel blødning fra vulva. Noen tisper slikker seg mye slik at eieren nesten ikke ser blod. Under løpetiden gjennomgår tispen hormonelle endringer som kan påvirke matlyst, allmenntilstand og aktivitetsnivå. Det er vanlig at hun virker daffere og er mer kontaktsøkende. Hannhunder vil bli veldig interesserte. Etter hvert vil tispen stille seg opp når hun er i kontakt med hannhunder og flytte halen til siden.

 

Når kan tispen bli drektig?

De fleste tisper er mest fruktbare dag 11–15, men man bør holde tispen unna hannhunder helt til hun slutter å vise interesse.







Giftig for hunder

 

  • Det er viktig å være klar over at en del matvarer og medisiner som vi mennesker ofte spiser, er giftige og i verste fall dødelige for hunder. Her er de viktigste:
  • Løk
  • Macadamianøtter og mandler
  • Hvitløk
  • Druer
  • Rosiner
  • Sjokolade
  • Tyggegummi
  • Gjær og gjærdeig
  • Paracetamol (Panobi, Paracet, Paralen, Paralgin forte, Pinex)
  • Acetylsalisylsyre (Albyl-E, Aspirin, Dispril, Paralen)
  • Diclofenak (Voltaren)
  • Ibuprofen (Ibux, Ibumax, Ibuetin, Brufen retard)
  • Nikotin (sigaretter, snus, tobakk)

 

Som eksempler:

  • En liten eske med Sun Maid-rosiner er potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg
  • Kun én bit utygget tyggegummi kan gi alvorlig forgiftning for hunder opptil 10 kg
  • 5 stk. porsjonssnus er potensielt dødelig for en hund på 10 kg
  • 50 g mørk sjokolade kan gi alvorlig forgiftning hos en hund på 10 kg







Reise i EU/EØS

 

Snakk alltid med veterinæren din i god tid før du skal ut å reise med hunden din. For å ta med hunden på reise i Europa må man gi rabiesvaksine minst 21 dager før man skal ut å reise.

 

Krav

  • Id-merke (mikrochip)
  • Pass
  • Gyldig rabiesvaksine (må gis minimum 21 dager før man skal reise)
  • Behandling mot revens dvergbendelorm 24–120 timer før innreise til Norge. Det er også mulig å komme inn i et regime der hunden behandles hver 28. dag for de som reiser ofte
  • Skjema fra Mattilsynet om pass. Gjelder kun hvis hunden din har pass av den gamle typen som ble utstedt før 1. juni 2016
  • Hunden skal reise sammen med eier

 

Anbefalt

  • Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste
  • Vaksine mot leptospirose
  • Behandle mot flått
  • Behandle mot lopper og lus
  • Behandle mot mygg og sandflue
  • Behandle mot hjerteorm, fransk hjerteorm og lungeorm
  • Behandle på nytt mot revens dvergbendelorm når hunden er tilbake i Norge
  • Til Sverige trenger man ikke rabiesvaksine, men de øvrige kravene er de samme.







På bloggen Hundehelse finner du mer informasjon om løpetid, forgiftning, reise, og annen relevant helseinformasjon til hund.