Alwin – fra killer til hønsevenn

Byhunden Alwins jaktinstinkter ble vekket da familien flyttet på gård, og hønene stod ikke til å redde. Men etter ett besøk fra Norsk Hundehvisker er Alwin nå hønenes beste venn!

For et drøyt år siden fulgte Pernille Jacobsen (40) og Pål Sæterhagen (49) barndomsdrømmen og flyttet fra Oslos forsteder til en gård i Hobøl i Østfold. Tanken var en åpen gård med et idyllisk tun der en rekke dyrearter – hunder, høner, påfugler, griser og hester – levde i skjønn forening.

En alvorlig strek i regningen var at byhunden Alwin, familiens mellompuddel, fikk en problematisk reaksjon i møtet med hønene på gården. Ved flere anledninger klarte han å komme seg inn til dem – og tok livet av de han fikk tak i.

– Alwin har vokst opp i hus og hage, så han er ikke vant til andre typer dyr. Han er egentlig en supersnill kar med masse energi. Det har aldri vært noe tull med ham før, han leker kjempefint med andre hunder – en omgjengelig, fin hund. Men hønene vekket noen jaktinstinkter hos ham som ikke var bra.

Omvendt på et øyeblikk

Gang på gang klarte Alwin å komme seg inn til hønene, og resultatet var like makabert. Pernille forteller at de var totalt rådløse og i ferd med å gå til drastiske steg.

– Vi hadde prøvd alt mulig, fra dressurteknikker til kjefting og smelling. Jeg er sterk motstander av brutale metoder, som strømbånd, men jeg hadde faktisk vurdert å dra det så langt for å få det til å fungere, for det var rett og slett fortvilende. Vi kunne ikke ha ham her uten at han gikk løs på dyrene, og det var utenkelig å gi ham bort, så vi var desperate etter å prøve alt, sier Pernille.

Da ringte hun Norsk Hundehvisker.

– Jeg hadde sett dem på Facebook og hørt om andre som hadde brukt dem, men jeg trodde ikke egentlig at det skulle fungere. Så kom de og fortalte prosessen, om hvordan hunden kom til å reagere, og etter hvert som de utførte det de sa at de skulle gjøre, skjedde akkurat det de hadde sagt skulle skje. Alwin tok det umiddelbart, og i løpet av de to timene de var her, var hunden kurert. Så nå kan han gå løs på tunet med 50 løse høner, minigriser, hester – til og med alene, uten at vi er ute. Før de kom slaktet han dem ned. Det er rett og slett helt fantastisk!

Fikser alle hunder

Metoden Norsk Hundehvisker benytter seg av, kalles Sonetrening. De har utviklet den selv over mange år, og den er bygget på hundenes eget språk og prinsippet om at hunder trenger og ønsker en tydelig leder. Hovedsakelig hjelper Norsk Hundehvisker fortvilede hundeeiere med å overkomme ”vanlige” problemer, men innimellom møter de ekstreme tilfeller, uten at det byr på noe særlig til utfordring.

«Vår metode fungerer uansett om problemet er lite eller stort»
– Tony Skogstad fra Norsk Hundehvisker.

– Vanligvis ser vi de samme problemene gå igjen – utagering i møte med andre hunder, bjeffing og generell ustyrlig oppførsel, men av og til møter vi hunder med virkelig store problemer. Vi har behandlet hunder som har vært omplassert åtte ganger og ikke en gang kan se andre hunder uten å gå til angrep. Vi har så langt møtt over 2000 hunder, og vi har ennå ikke støtt på et problem vi ikke har klart å fikse. Men problemet trenger ikke å være ekstraordinært for å kontakte oss. Tvert imot! Det kan bli veldig utmattende å være hundeeier dersom man har en hund som ikke fungerer i hverdagen. Det er det vi gjør noe med – vi lærer hunden ”folkeskikk” slik at det blir enklere for deg å ha hund.

Venn med offerhøne

Familien på gården skal snart i gang med en ny oppfriskningsrunde med Alwin når påfuglene kommer ut etter vinteren, og Pernille er ikke et øyeblikk i tvil om at de vil få det til selv basert på det de har lært.

– Med mange kurs man går på, betaler man masse penger og bruker masse tid på ting som ikke egentlig funker. Man trener og trener og trener. Dette er faktisk en veldig enkel greie som fungerer med en gang, og det er så enkelt å trene det inn – vi har gjort det selv både i forhold til minigrisene og miniatyrponnien. Vi ser det på pusen vi har også. Alwin har lekt litt brutalt med henne tidligere, men det har også blitt mye, mye bedre. Det har funket på alt, rett og slett. Hvis man trener litt innimellom, så sitter det.

– Jeg hadde aldri trodd at vi skulle ha mulighet til å ha ham gående løs med dyrene. Vi har til og med en høne vi klarte å redde ut av gapet hans, som ikke har fått lov til å komme inn i flokken igjen, men hun har fått navnet Kosehøna nå. Og selv om Alwin har vært slem med henne en gang, så går de sammen nå. Jeg anbefaler dem på det varmeste til absolutt alle, for det er helt rått.